Jarenlang werk ik al alleen nachtdiensten, dat dit een aanslag is op je lijf hoef ik niet verder uit te leggen. Diverse pijntjes en klachten ontstaan vanzelf. Op tijd rust en gezonde voeding en levensstijl maakt dat je het langer volhoudt. Echter de rustmomenten vragen steeds meer tijd om tot volledig herstel te komen.

Van 1 nacht nachtdienst heeft je lijf 3 dagen nodig om volledig te herstellen. D.w.z. je dag nacht ritme (dan pas) is weer hersteld zo ook je eet ritme. Als je, zoals ik , meerdere nachten per week draait, kun je je voorstellen dat mijn lijf nooit meer in een goed bioritme komt. Ook heb ik bewegingsruimte tussen mijn gewrichten, wat je ook kwetsbaarder maakt. Veel sporten om spieren te versterken is daarvoor een pre.

Een niet uitgerust lijf is gevoeliger voor blessures. Neem daarbij de toegenomen zwaarte van de cliënten die in zorg zijn en het toegenomen aantal oproepen van gevallen obesitas cliënten… etc. Een blessure kan zo ontstaan.

Na een hele drukke periode in het begin van het jaar 2013, ging het in april helemaal fout. IK kon niet meer op mijn benen staan, geen gevoel en kracht meer. Dit is een angstige ervaring.

Een bezoek aan de huisarts gebracht en de diagnose ischias werd gesteld.

Men spreekt van ischias als de grote bil zenuw ontstoken is.

Triggers kunnen zijn:

Kou, vermoeidheid, alcohol, overmatige inspanning, veel hoesten/niezen, slechte conditie, mentale toestand.

Voor mij gold dus de overmatige inspanning, vermoeidheid, kou en mentale toestand.

15 jaar geleden had ik het hetzelfde gehad en toen werd volledige rust voorgeschreven. Nu beweging.

Er is veel veranderd in de visies, in dit geval terecht. 15 jaar geleden was ik na de rust van maanden conditioneel slecht en kreeg meer klachten. Fysio, caesar therapie werd toen ingeschakeld. Nu de sportschool.

In het begin ging ik op de crosstrainer, waarbij ik mijn armen ook moest gebruiken om zo mijn hele rug soepel te houden. De crosstrainer was het enige dat ging, doordat de beweging vloeiend is. De loopband was geen succes en fietsen ook niet.

Tijdens zo’n crosstrainer moment kwam Theo naar me toe en vroeg naar mijn redenen en klachten. Met hem erover gesproken ene daarbij ook het mentale aspect niet onbesproken gelaten. Dit ging niet met droge ogen, maar het luchtte wel op.

Besloten om samen eens te kijken in een proefles waar de triggers op de loer liggen en wat we hierin kunnen bereiken.

De oefeningen van een fysio doorgenomen en mijn huiswerk was dit elke ochtend te doen.

In de proefles kwam al snel naar voren, dat mijn houdingspieren wel een opkrikker konden gebruiken. Ik sportte wel veel , maar daagde mijzelf niet genoeg uit om tot grotere hoogtes te komen.

We zijn nu sinds mei flink bezig, Ik tracht om 2 x per week mijn “Theo-sessie” te doen en daarbij nog mijn andere sportmomenten. Soms lukt dat, soms niet.

Ik merk een enorme vooruitgang in kracht en wordt vreselijk uitgedaagd en gepusht door Theo.( is ook nodig) Grenzen worden gezocht en verlegd.

Ook conditioneel gaat het beter.

Wat wel vooruitgang boekt maar wel een valkuil is, is dat als ik moe ben ik snel geneigd ben om terug te vallen in oude gewoontes. Zoals ik al zeg, boek ik hierin vooruitgang, soms gaat het volgens het boekje, soms ook niet.

Emotionele momenten zijn er nog. Ik kom tijdens het sporten dicht bij mijn gevoel en dit kan heel confronterend werken. Ik heb heel veel over mijzelf geleerd. Het voert te ver om hier over uit te wijden, maar de conclusie is dat ik niet meer op het juiste spoor zit. Veranderingen in mijn werkzame leven is een van de veranderpunten voor de komende periode.

Mijn sessies zijn nu bijna “op” maar ik denk erover om wel door te gaan, maar dan als “onderhoudsdosis” 1x per week bijv. Mijn ervaringen zijn geweldig en ik raad het een ieder aan. Tiltechnieken werken pas goed als ook je lijf in topvorm is. Sterke houdingsspieren zijn daarbij een must. Het kost wat ….. maar dan heb je ook wat!

Wilma

Kennismakingsgesprek

Benieuwd hoe het is om te trainen met een personal trainer? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Aanmelden

Certificering